Nealkoholiniai gėrimai: kodėl? ir kokie?


Vis dažniau galime pastebėti, kad šiuo laikotarpiu aistra sveikai gyvensenai įgauna pagreitį. Žmonės pradėjo vertinti savo sveikatą, stengiasi sveikiau maitintis, sportuoti ir vis mažiau vartoja alkoholinių gėrimų. Tačiau dažnai taip jau nutinka, kad norime atsigaivinti kokiu nors skaniu kokteiliu ar gėrimo gurkšniu vakarieniaujant, per atostogas, įvairiausias šventes ar draugų susibūrimus. Ir tada iškyla didžiausias klausimas - tai ką gerti kai "negeri"? Kuo pakeisti alkoholį?

Laimei, lietuviai tampa drąsesni, pradeda eksperimentuoti ir išbando naujus skonius. Neretai stiprius, aromatingus ir aštrius skonius keičia spalvingesniais, gaivesniais, lengvesniais ir įdomesniais gėrimais. Nealkoholinių gėrimų pasaulis yra toks įdomus ir įvairus, kad galite lengvai rasti alternatyvių būdų mėgautis norimais skoniais. Šie gėrimai ir kokteiliai tinka visiems, neatsižvelgiant į dienos laiką ar progą, juos lengva pagaminti.

Tai iš ko galima rinktis?
Vanduo 
Kas sakė, kad gerti vandenį yra nuobodu? Įmeskite į paparstą, tyrą vandenį kelias uogas, mėtos lapelius ir gausite sveikesnę ir gardesnę vandens alternatyvą – vaisinį vandenį, kuris padės išvengti dehidratacijos bei suteiks organizmui reikalingų mineralų. Į vandenį galima įdėti braškių, arbūzų, mėlynių, bruknių, smulkintų agurkų, citrinų, žaliųjų citrinų, greipfrutų, mėtų ar bazilikų lapų ir kt. Norėdami sustiprinti skonį, iš vaisių galite išspausti sultis. Kvapiųjų natų ir ryškesnį skonį gali suteikti įvairiausi sirupai. Vaisinis vanduo atrodo gražiai, puikiai tinka įvairiausiomis progomis bei suteikia skonių įvairovės kiekvienai savaitės dienai. Svarbiausia, kad vaisinį vandenį gaminti yra labai lengva ir naudinga.
 

Limonadas

Labai skanus, gaivus namų limonadas - puikus pasirinkimas norint numalšinti troškulį karštą dieną. Pastaruoju metu jo asortimentas gerokai prasiplėte nuo gerai žinomų gaiviųjų gėrimų iki rankų darbo limonadų. Žinoma, limonadą galite pasigaminti ir patys. Pavyzdžiui, išspauskite citrinos ar apelsinų sulčių, įdėkite kelis lapelius mėtos, daug ledo, užpilkite tyru vandeniu. Kokia pagunda! Tiesa? 

Nealkoholiniai kokteiliai

Tiesą sakant, geram kokteiliui alkoholio nereikia. Juk svarbiausia yra skonis! Kokteilyje turi būti saldžių ir rūgščių natų, kad įvairūs skoniai susibalansuotų. Papuošimui tinka naudoti įvairiausių vaisių skilteles arba žalumos šakeles. Ir, žinoma, kad kokteilis būtų ne tik gražus, bet ir gaivus, nepamirškite įdėti daug ledo. 
O mes siūlome išbandyti vieną populiariausią, gaivų ir labai skanų kokteilį su mėtomis ir žaliosiomis citrinomis - Virgin Mojito. Tobulai atgaivins su ledukais!

Virgin Mojito

Kiekis: viena stiklinė

2 šaukšteliai rudojo cukraus;

6-8 švieži mėtos lapai;

0,5 žaliosios citrinos;

ledo kubeliai;

gazuotas vanduo.

Įdėkite cukrų, mėtos lapus, žaliosios citrinos griežinėlius į aukštą stiklinę ir pagrūskite. Užpildykite stiklinę ¾ ledo kubeliais ir gerai išmaišykite. Prieš patiekdami supilkyte gazuotą vandenį ir papuoškite mėtų lapeliais. Skanaus!

Sultys

Sultys – tai gėrimas, pasižymintis tokiomis pat savybėmis kaip vaisiai ir daržovės, iš kurių yra pagamintos. Kokią rūšį besirinktumėte, jų sudėtyje nepritrūks vitaminų ar kitų vertingų komponentų.

Vaisiniai kokteiliai (Smoothie)

Vaisiniai kokteiliai "Smoothie“ gali būti naudojami kaip pilnavertis maistas arba skanus desertas. Dažniausiai gaminimui naudojami sezoniniai, gerai prinokę vaisiai ar įvairios sėklos, riešutai, riešutų sviestas bei sultys, vanduo arba pieno produktai. Prieš naudojimą į kokteilį įdėkite ledo arba užšaldytų vaisių ir uogų.

Arbata ir su ja susiję gėrimai

Šiltos, aromatingos arbatos puodelis yra būtent to ko reikia grįžus namo po sunkios darbo dienos. Arbata padės sušilti šaltą dieną, o šiltą – atsigaivinti. Įdėkite į atvėsintą arbatą ledo kubelių ir ji taps visiškai kitokiu gėrimu! Norėdami suteikti šviežio skonio, į šaltą arbatą įpilkite citrinos ar apelsinų sulčių. Taip pat pastaruoju metu labai išpopuliarėjo gėrimas, pagamintas iš arbatinio grybo, dabar vadinamas kombucha. Kadangi kombucha yra natūraliai fermentuotas gėrimas, ruošiant jį gali išsiskirti nedidelis leistinas alkoholio kiekis, todėl atkreipkite dėmesį gurkšnojant šį gėrimą.

Nealkoholiniai gėrimai

Modernėjant technologijom ir gamybos procesams, klaidinga būtų manyti, kad nealkoholiniai gėrimai yra beskoniai, nenatūralus pakaitalas, kuris nė iš tolo neprilygsta alkoholiui. Nealkoholinių gėrimų kokybė tapo labai gera, nebeliko šalutinių poskonių, kuriuos reikėtų maskuoti. Žinoma, reikėtų rinktis vidutinės ar aukštesnės kainos nealkoholinius gėrimus, norint pajusti tikrą skonį. Pačiuose pigiausiuose gėrimuose yra daugiau sudėtinių dalių, tokių kaip: pridėtinis cukrus, skonio ir kvapo stiprikliai, konservantai, sulfitai ir pan. Visi šie papildomi priedai yra ne tik nesveiki, bet ir neleidžia atsiskleisti gėrimo tikram skoniui.
Taip pat labai svarbu patikrinti gėrimo galiojimo laiką. Jis yra žymiai trumpesnis nei alkoholinių gėrimų, dėl savo gamybos technologijų ir natūralių priedų.
Ir svarbiausia, skaityti etiketes, jei nenorite nemaloniai nustebti sustabdžius policijos pareigūnams. Labai dažnai nealkoholiniuose gėrimuose galima rasti alkoholio iki 0,5 tūrio proc.

Imbieriniai gėrimai

Imbieriniai gėrimai yra tiems, kurie vertina išskirtinumą, pagaminti pagal laiko patikrintus receptus. Jie ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikaitai. Imbieriniai gėrimai gerina apetitą, mažina migrenos skausmus bei pirmas vaistas pajutus pirmus peršalimo simtomus. Imbierinius gėrimus galima rinktis nuo silpnesnių iki stipresnių, nuo aštrių iki šildančių! Galite gerti tiek vienus, tiek sumaišytus su gazuotu vandeniu.

Kaip matome, šian nealkoholinių gėrimų pasirinkimas yra didžiulis: kiekvieno išrankiam skoniui ir įvairioms progoms, todėl bandykite ir eksperimentuokite, norėdami atrasti savo skaniausią kokteilį.